Friday, July 22, 2011

Genap 3 tahun mama keje gomen

Pada hari ini 2 tahun yang lepas mama telah melaporkan diri di SK(2) Jalan BatuTiga,Klang sebagai Pembantu Tadbir (P/O).Bersyukur sangat-sangat akhirnya setelah bertahun menanti untuk mendapatkan kerja kerajaan...mama berjaya ditawarkan bekerja dengan Kementerian Pelajaran Malaysia.Walaupun hanya sebagai kerani sekolah namun mama anggap ia rezeki daripada Allah s.w.t yang amat bermakna buat mama sekeluarga. Sebenarnya mama ni dulu abis jer amik diploma Computer Science di Kolej Yayasan Pelajaran MARA terus jer mendirikan rumahtangga ..ngam-ngam selepas 2 tahun bertunang masa bergelar student lagi.Lepas jer umur Along 8 bulan mama ikut abah berpindah ke Klang coz abah posting bomba kat sini.Sejak bermula dok di Klang ni mama mulalah bekerja.Macam-macam tempat mama keje & kebanyakannya di shopping complex seperti Parkson,Jusco & Carrefour sebagai cashier.Tapi best tau keje kat sana coz beban kejenyer tak terasa sangat cam sekarang.Dulu biler balik umah dah tak payah pikir ape...sekarang macam-macam nak kene wat sorang.Sebab hanya mama yang wat tugas perkhidmatan & kewangan kat pejabat sekolah nie almaklumler PT hanya sorang..huhuhu.Tapi sebenarnye keje di mana-mana sama jer ...bergantung macamane kiter handle job tu kan.Mama juga pernah bekerja sebagai admin clerk di syarikat swasta...dan seperti biasa keje dengan company cha ya nun alif...straight sungguh la sampai nak cuti pun susah.Tapi mama tak lama keje kat situ..lepas bersalinkan Humaira mama terus quit.            
          
Mama yang sememeh...abaikan yer pic nie coz nampak tul kesuraman di wajahku...hahaha

Akhirnya pada usia 30 tahun ..rezeki memihak kepada mama...bekerja dengan gomen sehingga sekarang.Dah nak serap ke taraf berpencen pun...dan dari kerja gomen ini jugalah mama & abah mampu membeli kereta & rumah sedikit demi sedikit...mewah itu idakler tapi sekadar yang mampu..syukur Alhamdulillah:-)

2 comments:

Zairosamri said...

benarkan kata2 yg selalu kita dengar,setiap anak ada rezekinya...semuga yana dan keluarga sentiasa gembira dan bahagia bersama..

Yana a.k.a Nonie said...

Betul tu K.Ros....setiap anak tu adelah pembawa rezeki kan:-)Terima kasih kak atas doa akak...semoga akak sekeluarga diberkati Allah selalu...aaamin;-)