Monday, February 07, 2011

Keputusan muktamad

Hari ini setelah mengambilkira pendapat teman-teman , ahli keluarga dan berkali-kali berbincang dengan suami , akhirnya.....akhirnya kami telah sepakat untuk membatalkan pembelian rumah di Klang nie..walaupun pada mulanya hati saya memang berbelah bahagi tapi setelah difikirkan sedalam-dalamnya , itulah yang terbaik setakat ni.
  Antara sebab - musabab yang membatalkan hasrat saya untuk membeli rumah di sini ialah :-
1) rasa mcm dah bosan dok kat Klang nie.Dengan keadaan bandar yang sibuk dan sebagainya rasanya macam tak sesuai dengan jiwa kampung saya nie...memangla dah 7 thn menetap kat sini tapi bertahan demi kerja...sekarang dah bosan...jadi inisiatifnya saya dan suami akan memohon pertukaran balik ke negeri samada Johor @ Pahang , janji dekat dengan tempat kelahiran kami.
2) tak mahu peristiwa yang lalu berulang lagi (rasanya tak perlu lah saya ceritakan di sini)....suami pun setuju sangat...mana taknya peristiwa tu berlaku disebabkan ******....sedih tau...Kak Nanie dan Ina tentu tau tentang hal ni coz saya pernah meluahkan rasa dengan diorang...thanks atas pendapat & nasihat yang diberikan ye..sayang korang berdua:-)
3) kat Klang nie takde sapa-sapa....jauh dari mak ayah & adik beradik .. mereka sume dok kat Pahang..jadi seandainya ada masalah kat sapa lah saya nak rujuk kan...sekurang-kurangya kalau dapat pindah Kuantan ke ... xlah jauh sangat dengan kampung...2 minggu sekali boleh balik...sekarang nie pun dah lama x balik kampung...last balik raya puasa tahun lepas....lagipun sekarang anak-anak dah masuk sekolah tu yang kurang bajet untuk balik kampung..hihihi....minyak pun dah naik...alasan jer tu...
4) memang plan tak nak pencen kat Klang...nak balik kampung la...bak kata pepatah "hujan batu di negara orang , hujan emas di negeri sendiri"....tak rela dok kat sini sampai tua daaaa....kalau umur panjang la kan....insyaAllah....

Semoga Allah mempermudahkan segalanya....Aamin:-)
p/s : sedih gak hangus duit saya RM1k wat deposit hari tu...huhuhu..

11 comments:

munna said...

betul kak yana.. baik beli dkt kawasan yang dekat dengan family member yang lain.. senang sikit apa2 hal nanti... tak boleh buat rayuan ke .. RM 1K banyak juga tu...

Yasmin Nabilah.. said...

owh..akak dah byr deposit ke? hurm..takde rezeki..takpelah kak..
betul kak..klang ni area nya agak tak selamat.masa belajar dulu slalu gak ina gi bandar klang.mmg slalu kena hati2...huhu

Yana@Noni said...

munna : tu la pasal....nak wat camner klu kter yg cancel mmg automatic burn deposit tu kecuali loan x lulus br dpt balik duit...skrg ni pn tgh cr alasan knp cancel..blm bgtau pemaju lg ni...huhuhu

Yana@Noni said...

ina:mmg pun...klang ni ramai pendatang asing...klu pegi Mydin tu rasa mcm bukan dok kat M'sia..bersepah orang dier...apepn tempat sendiri lg selesa..takkan sama merantau di negeri orang..hihihi

seriilham said...

Cakap je kat pemaju tu x leh wat loan sbb lum comfirm...leh gitu? ada member dulu wat gitu, pemaju terima.

saya dulu posting kat johor, x best sbb famili jauh...hehehe
skrg dah dpt balik selangor semula keje kat klang n beli umah kat shah alam....hik

ieda said...

salam..
biasanya boleh dapat balik deposit tu kalau ada buyer lain yg ambik lot rumah yg kita nak tu.cuba discuss dgn pemaju.

Yana@Noni said...

seri ilham : dah terlepas cakap kt pemaju yg kter dh confirm...br 2 minggu lps terima surat dr SPP...seronok lah seri ilham dpt balik negeri kan...keje kt maner ye?

kak ieda:thanks atas suggestion tu...nanti nk discuss ngan pemaju gak:-)

Azma said...

isshh..x best ke duk klang? Kalau kat bukit raja tu sama je ke condition nye? Bukan apa, my hubby dah beli rmh kat sana, plan nak duduk sana pun.. Hmm.. x best plak rasa nak duk sana baca citer yana ni.. huhu..

Yana@Noni said...

Azma:bukan x best....Klang kan tempat saya mencari rezeki...cumanyer utk stay lama kat sini mungkin idak la kot...coz mak abah & MIL serta FIL masih ader tu yg terpikir nk balik kg..apepn bkn dlm jangkamasa terdekat cuma dah silap wat keputusan coz buru2 byr deposit umah..sblm terikat ngan utang baiklah sy cancel .. bukan ape klu dpt tukar nanti xyah plak pikir soal nk jual@sewakan umah..makan masa plak sume tu...lgpun gaji pun ciput..klu x nak ajer beli umah kt Klang ni sbg pelaburan...hihihi

insan kerdil said...

pabila matlamat serta kaedah nya jelas.....tiada lagi yang diharapkan...selain dipermudahkan urusan oleh-Nya....

ketentuan Allah adalah rahsia Allah....

wallahu'alam...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

salam yana..pinky momma dtg sini nak bg award kat yana..jom b my follower jom..wil folo u back asap..some make up tips utk dkongsi bsama jom..